Monday, 30 January 2012

Drooling food for him

I do cook a lot of Western food but I rarely cook the typical  Anglo food of meat and 3 veg which is steak and potatoes and peas and carrots.

I guess it’s because I’m scared of overcooking the steaks and making it tough.

Jenuhlah orang nak menggigit and nak chew and nak menelan the daging tu nanti kalau tough kan.

Dah lah hubby I ni jenis yang suka his steaks still mooing and baaing (hahahaha, takde lah seteruk tu but he does like his steaks rare to medium rare).

The Other Half likes to occasionally have steaks but wife dia ni selalu buat2 tak dengar aje bila dia mintak steaks, hikhikhik….

I would rather cook his other favourite foods than steak/ chops.

But when the butcher had a super sweet deal of 2kg of lamb racks for $30, I couldn’t bypass that deal so I bought 2kgs of lamb racks, hehehe.

So, for dinner tadi, I used up 1kg of the rack to make marinated roast lamb racks with roasted potatoes, bean salad and bread rolls.

IMG_5623

IMG_5620

I marinated the lamb racks for an hour with garlic, lemon zest, lemon juice, rosemary, honey, wholegrain mustard, salt and olive oil. I just mixed all the marinades in a bowl and then brush it over the lamb.

Then I put them all in a big roasting pan with parboiled potatoes and sweet potatoes (kena parboiled the potatoes so they will cook properly at the same time as the lamb.)

Roast them in 180°C (fan-forced oven) for about 20-25 minutes depending on how cooked you want your meat to be.

After semua dah masak, then you can ask your ‘helpers’ to set the table with steak knives and forks, and plenty of serviettes to wipe your sticky fingers Smile.

My rack of lamb with roasted potatoes (and the burnt bits), mint gravy, beans salad and bread rolls.

IMG_5626

IMG_5629

IMG_5631

IMG_5636

The Other Half and Miss 8 terus started drooling when they saw the lamb racks because they love lamb so much, hihihihihi.

What about you guys???? Did this lamb rack make you drool?……Smile with tongue out

And then, mana boleh tunjuk the outside aje kan, kena lah tunjuk the inside jugak kan Winking smile.

IMG_5640

IMG_5642

IMG_5643

We think this is medium/ medium rare.

The Other Half looked like he was having a ‘blissful’ moment at the dinner table just now when he put the lamb pieces in his mouth!

Wahkahkahkahkahkah……

17 comments:

JieJ said...

Untungnya TOH..heheh..kak LG sedapnya lamb rack tu...kalau lah saya jiran akak, tanpa segan2, dah saya terpacak depan pintu rumah kak LG tu...hahhahahaha...

kasihredha said...

akak pun suka kambinnn..sedappp.
Puashati le cik abg dapat makan kesukaannya kan :)

ameeza77 said...

haha, untungnyer la ur hubby kan, serba boleh :) i pun drooling juga walaupun x bapa makan lamb, if i can cook this for my hubby mesti dia pun suke juga...

whitecappuccino said...

your family memang bahagia la dapat mommy n wife yg kreatif n superb bab2 cooking ni..salute!

JaJa'Z said...

seriusly tergoda...kalau akak nak tau..zack ngan jaja memang la hantu kambing..kalau pi mamak, wajib ada menu kambing..and mostly kiranya tiap2 minggu la makan kambing..

Keliyopatra said...

smlm makan nasi arab @sec.1 shah alam.husben orden nasi arab tapi daging kambeng.he likes kambeng much much.he he he...

Unaizah said...

Makin warm la everybody makan lamb dlm cuaca panas hihihi. By the way, tengok gambar lamb tu terus buat i nak makan lamb gak. Tp makan kat kedai la sebab i langsung tak pandai masak lamb.

The Momster said...

juiiiiiicy!! lucky them! :)

kucingorengemok said...

wait, wait! nak kasi dia lembut kena grill sekejap je ke? ingatkan kena grill lama² bior lembut lagi... patut la hari tu macam nak tanggal je gigi kita orang makan kambeng! kih kih

Jay said...

Tidaaakkk drooling habiss(slurppp), kejam betul la kak LG nih..aiyaaa...Ok J nyanyi lagu Kylie M khas utk mereka, they r so lucky..lucky..lucky..lucky, they r so lucky to hve yew...weeeeee

afid said...

wah..dah macam masterchef dah ropa..:)

lemongrass said...

JieJ,
memang seronok tengok muka Miss 8 and hubby tadi bila hidang the lamb rack atas meja, hehehe.

Kak Kasih,
I sejak duduk OZ ni memang suka kamben jugak :-)

Ameeza,
Occasionally seronok jugak masak lain dr yg lain ni kan especially bila diaorang makan beria2 :-).

Whitecappucino,
I slalu nya akan tengok a few recipes and then campur2 aduk all the recipes to make my own so ikut citarasa we all :-).

Jaja,
Wah, itu memang nama hantu kambing sbb every week makan kambing, hehehe. We all yg tinggal kat OZ yg penuh dgn biri2 ni pun makan lamb once a month kot :-).

Keliyopatra,
I tak suka goat/mutton sbb bau dia kuat sgt tp kalau lamb/biri2, memang sedap lah kan :-)

Unaizah,
I pun bukan nya pandai sgt masak lamb ni but since hubby suka, terpaksa lah pandaikan diri masak, hehehe.

The Momster,
they are definitely very juicy! :-)

KOG,
hahaha, kalau you grill lamb chops or racks lama2 sgt, memang akan jadi tough habis. Memang takkan termampu your teeth nak gigit :-).
The secret is to grill it quickly on medium high heat so outside will be seared but inside will still be pink and juicy :-).

Jay,
hehehe...but sometimes my kids tak realised yg they are lucky sbb they think all mums can cook so well :-)

Afid,
masterchef terer giler, I ni kiranya one of the masterchef contestants yang awal2 dah kena reject tu lah, hahaha.

susumanis said...

tik tik tik...air liurku menitik...hehehe..yummmehhhhhh tuh LG

lemongrass said...

susumanis,
memang yummmmmeeeeee :-)

cikanova said...

OMG!!!! look delicious....with the juice lamb rack tu..alahai..sedapnya...cika pernah buat dulu, tapi langsung tak termasuk dalam kategori medium rare..so buat mcm mana?..potong lamb tu dan masak sekejap dengan kuali...hehehe..juri still kata sedap..and menang!! hehehe..that was the first time roasted/fried lamb rack!!! hahahaha....

blu4sky said...

ohhh my... terliur tengok kambing biri-biri you ni..hehehe

lemongrass said...

Cikanova,
ada stengah orang suka their lamb so rare and ada setengah orang suka lamb dia well done. As long as orang yang kita serve the lamb tu kata sedap and puji, kira menang lah tu kan :-).

blu4sky,
I suka kambing biri2 more than kambing goat tu, hahaha